Over mij

''Het hoeft niet perfect, maar wel bewust!''

Hoi!

Ik ben Jessica, geboren in 1993 en opgegroeid in Wassenaar. Ondertussen woon ik samen met mijn 4 hondjes in het mooie Varsseveld. 

De liefde voor dieren is er met de paplepel ingegoten. Geen standaard jeugd, maar opgroeien tussen bijzondere dierensoorten en altijd paarden aan huis gehad. Ik was dan ook geregeld buiten te vinden om te helpen met de verzorging van de dieren. Jarenlang was ik ervan overtuigd dat ik net zoals mijn vader met paarden zou gaan werken, of net als mijn grootouders in de dierentuin wereld terecht zou komen. Het is toch wat anders gelopen 😉 

De échte liefde voor honden begon bij Lotje, mijn eerste ”eigen” hondje, maar de echte passie werd aangewakkerd door Mila, mijn tweede hondje.

En onze reis begon...

Mila had al van jongs af aan spijsverteringsproblemen en het was een lange weg. Het is een lang verhaal die ik in de toekomst een keer met jullie zal delen, maar voor nu een korte samenvatting: Mila’s klachten werden beïnvloed door o.a. voeding. Om haar zo goed als mogelijk te helpen, heb ik uiteindelijk de stap gezet om de opleiding tot Voedingsdeskundige voor honden te volgen.

Passende voeding maakte een groot verschil, maar helaas waren we er nog niet. Uiteindelijk ben ik in aanraking gekomen met een holistische dierenarts en een craniosacraal therapeut en ben ik me meer gaan verdiepen in onder andere orthomoleculaire therapie en kruidengeneeskunde. Later kreeg ik hulp van een natuurgeneeskundig therapeut en langzaamaan vielen de puzzelstukjes in elkaar en zag ik Mila veranderen. Of beter gezegd, ze kon eindelijk meer zichzelf zijn. Mila’s buik zal altijd een punt van aandacht blijven, maar het is zo fijn als je als baasje weet waar je terecht kan en wat je zelf kan doen.

Het is een hele zoektocht geweest en het is als baasje zeker niet altijd makkelijk om de juiste weg te vinden. Ik hoop dat mijn ervaringen als ”baasje van” kunnen helpen om hondeneigenaren beter van dienst te zijn.

Mila

Weet je het zeker?

Als student, voedingsdeskundige, maar ook als hondeneigenaar heb ik een hoop mogen leren en heb ik hele mooie, maar ook harde lessen gehad. Door mijn ervaringen is er één vraag in het bijzonder die ik tot op de dag van vandaag bij me draag; ”Weet je het zeker?”.  Weet je zeker dat de hond geen pijn heeft? Dat de hond gezond is? Dat je niets over het hoofd ziet? Het antwoord is nee. Dat kan je niet zeker weten.
Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat we overbezorgd met onze honden moeten omgaan, maar ik ben wel van mening dat we wat voorzichter mogen zijn als het gaat om uitspraken zoals ”de hond heeft geen pijn”.

Daarnaast mogen we in mijn ogen ook iets bewuster zijn van het feit dat wij verantwoordelijk zijn voor het welzijn van onze honden. Het zijn de enige wezens op aarde zijn die niet zelf mogen bepalen waar en wanneer ze hun behoefte doen, dat bepalen wij voor ze. Ze zijn van ons afhankelijk als het gaat om wat ze eten, drinken en wat voor zorg ze krijgen. Oftewel: Een verantwoordelijkheid die we serieus moeten nemen. 

“Wij zijn verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden”

Op de foto: Lotje

Onze honden

We hebben op dit moment 4 honden. Nou ja, hondjes 😉 
3 Chihuahua’s en 1 Papillon. Lotje, Mila, Faya en Lizzy.
Lotje is de oudste en mijn eerste ”eigen” hondje. Zij heeft mij laten zien dat mijn passie bij honden lag. Als tweede kwam Mila bij ons wonen. Zoals je kan lezen bij het stukje ”Hoe het allemaal begon” had Mila vanaf jongs af aan al gezondheidsproblemen en zij is de reden dat ik me ben gaan verdiepen in onder andere voeding en uiteindelijk de opleiding tot voedingsdeskundige ben gaan volgen. Als derde kwam Faya bij ons wonen. Het was de bedoeling om met faya te fokken en aan shows mee te doen. Ik heb diverse cursussen en lezingen gevolgd op het gebied van de fokkerij, maar door verschillende redenen heb ik besloten dit voorlopig opzij te zetten. Als vierde kwam Sofie bij ons. Soofje is 13/05/2020 overleden op de leeftijd van 15 maanden. Haar verhaal lees je hier. Zij heeft mijn wereld veranderd en ze heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere blik naar honden kijk. Ik durf zelfs te zeggen dat zij mij heeft gevormd tot een beter mens, hondeneigenaar en hondenprofessional. Een half jaar na het overlijden van Sofie is er een lang gekoesterde droom uitgekomen: Er kwam een Papillon pupje met de naam Lizzy bij ons wonen! Een heerlijke, gekke en lieve vlinderhond. Ik ben ze zo dankbaar voor alles wat ze me leren, wat ze me laten voelen en laten zien.

Mijn werkwijze

Specialisatie

Alle honden -groot en klein- zijn welkom in mijn online praktijk, maar ik ben gespecialiseerd in de kleinere rassen zoals de Chihuahua, Dwergkees (Pomeranian) en Papillon (Vlinderhondje) en ik heb dus ook meer ervaring met aandoeningen die vaker voorkomen bij deze rassen.

Advies op maat

Geen hond, eigenaar of situatie is hetzelfde. Om jullie zo goed als mogelijk te helpen krijg je bij mij altijd een advies en/of behandelplan op maat.

Gediplomeerd

Ik ben (regulier gediplomeerd) voedingsdeskundige voor honden en ook orthomoleculair opgeleid. Daarnaast ben ik gecertificeerd Natuurgeneeskundig hondentherapeut.

Opleidingen, cursussen & bijscholingen

Mijn laatste blog

Moro soep voor je hond

Moro soep, ook wel bekend als wortelsoep, is een simpel maar krachtig middel die je als EHBO middel kan inzetten wanneer je hond last heeft van acute spijsverteringsklachten zoals diarree.

Verder lezen »

Moro soep voor je hond

Moro soep, ook wel bekend als wortelsoep, is een simpel maar krachtig middel die je als EHBO middel kan inzetten wanneer je hond last heeft van acute spijsverteringsklachten zoals diarree.

Verder lezen »

Andere interessante blogs

Heb je vragen over mij of mijn aanbod? Stuur me gerust een berichtje!