Het is voor veel hondeneigenaren de normaalste zaak van de wereld: Je geeft je hond elke 3 maanden een pilletje tegen wormen en de hond blijft gezond, toch? Dat is tenslotte wat je hebt geleerd. Maar is dit eigenlijk wel zo? Kan dit niet anders? In deze blog vertel ik je in begrijpbare taal alles wat je over dit onderwerp moet weten.
Het ontwormen van honden
Er zijn al veel artikelen en blogs geschreven over het wel of niet ontwormen van honden en hoe het ook anders kan. Desondanks is er nog veel onwetendheid op dit gebied, terwijl het zoveel invloed kan hebben op de gezondheid van onze honden!
Wormen en eencellige parasieten
In Nederland kennen we verschillende soorten wormen en eencellige parasieten, ook wel bekend als inwendige of endoparasieten. Een klein overzicht van de belangrijkste soorten vind je hieronder. Wil je meer informatie over een bepaalde parasiet? Kijk dan even op de website van VPL Het Woud.
Wormen
- Spoelwormen
- Lintwormen
- Zweepwormen
- Haakwormen
- Franse hartwormen
Eencellige parasieten
- Giardia
- Coccidiose
Afhankelijk van het soort parasiet, kunnen deze schadelijk zijn voor zowel het honden- als het mensenlichaam. Om de kans op gezondheidsproblemen te verkleinen leek het een goed idee om ”preventief” een medicijn aan honden te geven waardoor eventuele wormen zouden worden gedood. In theorie wellicht een leuk idee, maar helaas blijkt dit in de praktijk toch minder ideaal te zijn.
Nadelen van ontwormen
De honden in Nederland worden over het algemeen volgens een ”standaard protocol” iedere 3 maanden ontwormd. Oftewel: De hond krijgt een ontwormingsmiddel toegediend zonder dat er bekend is of de hond is besmet met een parasiet. Dit wordt beschouwd als een preventieve aanpak. Maar eigenlijk is het best gek als je erover nadenkt, want waarom zou je iets bestrijden wat er misschien helemaal niet is? Het komt erop neer dat je – gewoon voor de zekerheid – een medicijn geeft. Vergelijk het eens met jezelf; Je neemt vandaag toch ook geen pijnstilling voor het geval dat je morgen misschien hoofdpijn krijgt?
De eerdergenoemde preventieve aanpak kent helaas verschillende nadelen:
✦ Preventief ontwormen
Het is niet mogelijk om preventief te ontwormen. Als er geen wormen aanwezig zijn, is er dus ook niets om te bestrijden.
✦ Wormbesmetting voorkomen?
Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is het feit dat een ontwormingsmiddel niet kan voorkomen dat de hond wordt besmet met een parasiet. Je hond kan dus de dag ná het ontwormen gewoon een wormbesmetting oplopen.
✦ Resistentie
Dit is (nog) niet aan de orde bij honden, maar helaas is dit bij paarden al lange tijd een groot probleem. Er zijn in het verleden zo vaak ontwormingsmiddelen gebruikt dat de wormen resistent zijn geworden en veel middelen dus ook gewoonweg niet meer werken. Als we bij de honden onze aanpak niet gaan aanpassen dan is de kans groot dat de hondenwereld hier in de toekomst ook mee te maken krijgt!
✦ Verschillende soorten ontwormingsmiddelen
Niet iedere worm of parasiet reageert op hetzelfde middel, want deze middelen bevatten allemaal verschillende werkzame stoffen. Om de worm effectief te bestrijden is het dus belangrijk om te weten waarmee de hond besmet is om zo het passende middel in te kunnen zetten.
Daarnaast is het ook zo dat als de hond bijvoorbeeld besmet is met Giardia of last heeft van een hevige spoelworminfectie, dat ontwormen volgens het zogenaamde standaard protocol helaas niet voldoende is, dan is er echt een andere aanpak nodig!
✦ Darmflora
Bepaalde stoffen in de ontwormingsmiddelen hebben een negatief effect op de gezondheid en dan met name op de darmen. Het gevolg kan zijn dat de darmflora uit balans raakt waardoor de hond juist vatbaarder wordt voor parasieten. Daarbij is het goed om te beseffen dat ongeveer 80% van het immuunsysteem in de darmen zit, dus je kan je misschien voorstellen dat als de darmgezondheid niet in orde is, dat dit effect heeft op het hele lichaam.
Alternatief: Een ontlastingsonderzoek
Gelukkig is er dankzij de huidige wetenschap een andere manier om met inwendige parasieten om te gaan, want in plaats van te ontwormen volgens het standaard protocol kan je ook de ontlasting van je hond laten onderzoeken. Er wordt dan met behulp van een microscoop gekeken of er wormen(eieren) in de ontlasting aanwezig zijn. Op deze manier voorkom je dat het lichaam onnodig wordt belast met chemische middelen, maar tegelijkertijd zorg je ervoor dat je effectief kan ingrijpen indien er wel een besmetting is.
Om meteen de vraag te beantwoorden of je de wormen en eencellige parasieten niet met het blote oog kan zien? Nee, ondanks dat dit vaak wel wordt gezegd, is het (meestal) niet mogelijk om met het blote oog te zien of een hond is besmet met een parasiet. Zeker de parasieteneitjes, die zijn zó klein dat je die niet met het blote oog kan zien en je daar echt een microscoop voor nodig hebt.
Wanneer moet je de ontlasting laten onderzoeken?
Mijn advies is om met enige regelmaat de ontlasting op te sturen voor onderzoek, ook als er geen klachten zijn! De richtlijn is 2 tot 4 keer per jaar, maar hoe vaak dit precies nodig is voor jouw hond is afhankelijk van eventuele klachten, de algemene gezondheid en van de infectiedruk.
Er zijn verschillende klachten en symptomen die kunnen wijzen op een wormbesmetting of infectie. Een paar voorbeelden waarbij er sprake kan zijn van een besmetting:
(Let op! Er kunnen ook andere oorzaken zijn!)
- Diarree
- Braken
- Verminderde eetlust
- Maag- en/of darmontstekingen
- Gewichtsverlies
- Dikke buik
- Groeiachterstand
- Hoesten/kuchen
- Sleetje rijden (de hond schuift met zijn kont over de grond)
- Bloedarmoede
Ontlasting onderzoeken: Hoe gaat dit in z’n werk?
Je kan een wormcheckkit bestellen bij VPL het woud, een diergeneeskundig parasitologisch laboratorium in Nederland. Er zijn verschillende soorten wormcheckkits beschikbaar voor diverse diersoorten, waaronder voor honden en katten. Ben je benieuwd naar het actuele aanbod en de tarieven van VPL Het Woud? Klik dan hier.
Als je een wormcheckkit hebt besteld ontvang je thuis een speciale envelop met daarin alle benodigdheden. Je vult online een vragenlijst in, verzamelt de ontlasting van je hond, volgt de bijgevoegde instructies en doet daarna de envelop op de post. Over het algemeen heb je al binnen 2 dagen de uitslag in je mailbox!
Indien je het liever niet zelf wilt opsturen dan kan je er ook voor kiezen om de ontlasting naar de dierenarts te brengen. Zij sturen het dan op naar het laboratorium waar zij mee samenwerken. Sommige dierenartsen doen dit onderzoek zelf, maar persoonlijk zou ik dit alleen laten doen wanneer hij of zij hier voldoende ervaring mee heeft.
Wat als de hond wormen heeft?
Het laboratorium bekijkt de ontlasting dus onder de microscoop. Indien er inderdaad parasieten en/of eieren zijn gevonden, dan ontvang je ook meteen een advies over welk ontwormingsmiddel je moet gebruiken. Zo weet je zeker dat het middel wat je gebruikt ook daadwerkelijk geschikt is om de aangetroffen parasiet te bestrijden.
Indien je hond onder behandeling is bij bijvoorbeeld een holistisch therapeut of voedingsdeskundige, bespreek dit dan wel even voordat je een middel geeft. Soms moet een lopende behandeling namelijk tijdelijk worden gestaakt.
Ontwormen met een chemisch of natuurlijk middel?
Indien de hond wormen heeft is het wel van belang om deze te bestrijden. Er wordt soms geadviseerd om dit op een ”natuurlijke manier” te doen door middel van bijvoorbeeld specifieke kruiden. Zoals met bijna alles zijn de meningen hierover verdeeld en ondanks dat ik een groot voorstander ben van natuurlijke middelen, zou mijn advies zijn om toch te kiezen voor een passend chemisch middel. Met name omdat je de natuurlijke middelen vaak lange tijd moet geven en in specifieke doseringen die ook nog eens erg afhankelijk zijn van het individu. Dit heeft ook veel impact op de darmen en lang niet altijd in positieve zin. Daarnaast kan je jezelf afvragen of je het risico wilt lopen dat de parasiet langer de tijd krijgt om schade aan te richten in het lichaam.
Het is niet voor niets dat er fabrikanten gestopt zijn met het maken van natuurlijke ontwormingsmiddelen. Iedereen mag zelf beslissen wat ze willen, maar mijn voorkeur gaat dus uit naar een passend chemisch middel (kort en krachtig), maar natuurlijk alleen als dit echt nodig is. Daarnaast is het heel erg belangrijk om na de ontworming het lichaam te ondersteunen zodat het alle stoffen weer goed kan afvoeren en je de kans op een disbalans verkleind.
Honden die rauw vlees eten krijgen geen wormen?
Dit punt wilde ik toch even benoemen, want dit is een uitspraak die je helaas erg veel tegenkomt op forums en social media. Het maagzuur van een hond die rauw vlees eet (kvv, BARF, NRV etc) zou zo zuur zijn dat wormen niet kunnen overleven, of de darmen zouden zo gezond zijn dat wormen zich daar niet zouden vestigen. Dit klopt niet! Ook deze honden kunnen gewoon last krijgen van wormen of Giardia. Een hond is een carnivoor en het spijsverteringsstelsel is dus gemaakt om vlees te verteren, maar dat betekent niet dat honden die vlees eten per definitie gezonder zijn. Er is namelijk veel meer nodig om een goede gezondheid te bereiken en/of te behouden dan alleen het geven van rauw vlees.
Aan de andere kant lees ik regelmatig dat honden die rauw vlees eten vaker ontwormd moeten worden omdat de kans groter zou zijn dat ze een wormbesmetting oplopen. Ook dit is een fabel!
Dus eet jouw hond rauw vlees? Laat ook dan gewoon een ontlastingsonderzoek doen.
Het voorkomen van parasieten/wormen
Naast het onderzoeken van de ontlasting, kan je werken aan de gezondheid van binnenuit zodat je de kans op een wormbesmetting kan verkleinen. Denk aan bijvoorbeeld:
- Passende voeding (die ook op celniveau bij het individu past)
- Optimaliseren van de darmgezondheid
- Weerstand verhogen
- Het verlagen van chemische belasting
- Beperken van (overmatige) stress
Tip!
Om de darmgezondheid te verbeteren en het darmmilieu minder aantrekkelijk te maken voor wormen en parasieten, kan je ervoor kiezen om 2 tot 4 keer per jaar een 10 daagse kruidenkuur te geven. Neem hiervoor bijvoorbeeld de PUUR Parasitus of Phytonics Micro comp, verkrijgbaar bij o.a. Hondjekoek.
Wil je aan de slag met de gezondheid van je hond? Dan is het mogelijk om bij mij een uitgebreid advies op maat aan te vragen. Klik hier voor meer informatie over mijn aanbod en diensten.
Samenvatting
- Het is niet nodig om het lichaam te belasten met ontwormingsmiddelen als er geen parasieten (eitjes) aanwezig zijn
- Ontlastingsonderzoek als alternatief voor het blind ontwormen
- Honden die rauw vlees eten kunnen ook wormen krijgen, maar hoeven niet extra vaak te worden ontwormd
- Werk aan de gezondheid van binnenuit om zo de kans op een wormbesmetting te verkleinen
Heb je vragen n.a.v. deze blog?
Neem dan gerust contact op via het contactformulier of via de mail: Info@bewustmetjehond.nl
Liefs,
Jessica
Bewust met je hond
Online praktijk voor voeding & natuurgeneeskunde voor honden
P.s. Wil je mij helpen om meer baasjes te bereiken en het hondenwelzijn te verhogen? Deel deze post dan op social media!