hond ontwormen onderzoek

Honden en (ont)wormen, tijd voor verandering!

Het is voor veel hondeneigenaren de normaalste zaak van de wereld: Je geeft je hond elke 3 maanden een pilletje tegen wormen en de hond blijft gezond, toch? Tenminste, dat is wat jou wordt verteld. Maar is dit eigenlijk wel zo? Kan dit niet anders? In deze blog vertel ik je in begrijpbare taal alles wat je over dit onderwerp moet weten.

Het ontwormen van honden

Er zijn al veel artikelen en blogs geschreven over het wel of niet ontwormen van honden en hoe het ook anders kan. Desondanks is er nog veel onwetendheid op dit gebied, terwijl het zoveel invloed kan hebben op de gezondheid van onze honden!

Wormen en eencellige parasieten

Ik begin even met een korte uitleg. In Nederland kennen we verschillende soorten wormen en eencellige parasieten, ook wel bekend als inwendige of endoparasieten. Een klein overzicht van de belangrijkste soorten vind je hieronder. Wil je meer informatie over een bepaalde parasiet? Kijk dan even op de website van VPL Het Woud.

Wormen
 • Spoelwormen
 • Lintwormen
 • Zweepwormen
 • Haakwormen
 • Franse hartwormen

Eencellige parasieten
 • Giardia
 • Coccidiose

Afhankelijk van het soort parasiet, kunnen deze schadelijk zijn voor zowel het honden- als het mensenlichaam. Om de kans op problemen te verkleinen leek het een goed idee om ”preventief” een medicijn te geven aan de honden waardoor eventuele wormen zouden worden gedood. In theorie wellicht een leuk idee, maar helaas blijkt dit in de praktijk toch anders te zijn.

Nadelen van ontwormen

De honden in Nederland worden over het algemeen dus volgens een ”standaard protocol” iedere 3 maanden ontwormd. Oftewel: De hond krijgt een ontwormingsmiddel toegediend, zonder dat er bekend is of de hond is besmet met een parasiet. Dit wordt beschouwd als een preventieve aanpak. Maar eigenlijk is het best gek als je erover nadenkt, want waarom zou je iets bestrijden wat er misschien helemaal niet is? Het komt erop neer dat je – gewoon voor de zekerheid – een medicijn geeft.

Deze preventieve aanpak kent helaas verschillende nadelen:

Preventief ontwormen

Het is niet mogelijk om “preventief’’ te ontwormen. Als er geen wormen aanwezig zijn, is er dus ook niets om te bestrijden.

Wormbesmetting voorkomen?

Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is het feit dat een ontwormingsmiddel niét kan voorkomen dat de hond wordt besmet met een parasiet. Om een voorbeeld te geven: Je hond kan dus de dag ná het ontwormen, gewoon een wormbesmetting oplopen.

Resistentie

Dit is (nog) niet aan de orde bij honden, maar helaas is dit bij paarden al lange tijd een groot probleem. Er zijn in het verleden zo vaak ontwormingsmiddelen gebruikt dat de wormen resistent zijn geworden en veel middelen dus ook gewoon niet meer werken. Als we bij de honden het protocol niet gaan aanpassen dan is de kans groot dat wij hier in de hondenwereld ook mee te maken krijgen.

Verschillende soorten ontwormingsmiddelen

Niet iedere worm of parasiet reageert op hetzelfde middel, want deze middelen bevatten allemaal verschillende werkzame stoffen. Om de worm effectief te bestrijden is het dus belangrijk om te weten waarmee de hond besmet is om zo het passende middel in te kunnen zetten.
Daarnaast is het ook zo dat als de hond bijvoorbeeld besmet is met Giardia of last heeft van een hevige spoelworminfectie, dat ontwormen volgens het zogenaamde ”standaard protocol” helaas niet voldoende is, dan is er echt een andere aanpak nodig!

Darmflora

Bepaalde stoffen in de ontwormingsmiddelen hebben een negatief effect op de gezondheid en dan met name op de darmen. Het gevolg kan zijn dat de darmflora uit balans raakt waardoor de hond juist vatbaarder wordt voor parasieten. Daarnaast is het goed om te beseffen dat ongeveer 80% van het immuunsysteem in de darmen zit, dus je kan je misschien voorstellen dat als de darmgezondheid niet in orde is, dat dit effect heeft op het hele lichaam/systeem.

Alternatief: Een ontlastingsonderzoek

Gelukkig is er dankzij de huidige wetenschap een andere manier, want in plaats van te ontwormen volgens het standaard protocol kan je ook de ontlasting van je hond laten onderzoeken. Er wordt dan met een microscoop gekeken of er wormen(eieren) in de ontlasting aanwezig zijn. Zo voorkom je dat het lichaam onnodig wordt belast met chemische middelen, maar tegelijkertijd zorg je ervoor dat je effectief kan ingrijpen indien er wel een besmetting is.

Om meteen de vraag te beantwoorden of je de wormen en eencellige parasieten niet met het blote oog kan zien? Nee, ondanks dat dit vaak wel wordt gezegd, is het (meestal) niet mogelijk om met het blote oog te zien of een hond is besmet met een parasiet. Zeker de parasiet eitjes, die zijn zó klein dat je daar echt een microscoop voor nodig hebt.

Voordelig jaarpakket van Veterinair Parasitologisch Laboratorium Het Woud. 4 keer een wormcheckkit inclusief instructies voor ontlastingsonderzoek.
Jaarpakket – Wormcheckkit van VPL Het Woud

Wanneer moet je de ontlasting laten onderzoeken?

Mijn advies is om met enige regelmaat de ontlasting op te sturen voor onderzoek, ook als er geen klachten zijn! De richtlijn is 2 tot 4 keer per jaar, maar hoe vaak dit precies nodig is voor jouw hond is afhankelijk van eventuele klachten, de algemene gezondheid en van de infectiedruk.

Er zijn verschillende klachten en symptomen die kunnen wijzen op een wormbesmetting of infectie. Een paar voorbeelden waarbij er sprake kan zijn van een besmetting: (Let op! Er kunnen ook andere oorzaken zijn!)

 • Diarree
 • Braken
 • Verminderde eetlust
 • Maag- en/of darmontstekingen
 • Gewichtsverlies
 • Dikke buik
 • Groeiachterstand
 • Hoesten/kuchen
 • Sleetje rijden (de hond schuift met zijn kont over de grond)
 • Bloedarmoede

Ontlasting onderzoeken: Hoe gaat dit in z’n werk?

Je kan een wormcheckkit bestellen bij VPL het woud, een diergeneeskundig parasitologisch laboratorium in Nederland. Er zijn verschillende soorten wormcheckkits beschikbaar voor diverse diersoorten, waaronder dus voor honden en katten. Benieuwd naar het actuele aanbod (inclusief de prijzen) van VPL Het Woud? Klik dan hier.

Als je een wormcheckkit hebt besteld, ontvang je thuis een speciale envelop met daarin alle benodigdheden. Je vult online een vragenlijst in, verzamelt de ontlasting van je hond, volgt de bijgevoegde instructies en doet daarna de envelop op de post. Vaak heb je binnen 2 dagen al de uitslag in je mailbox!

Indien je het niet zelf wilt opsturen, kan je er ook voor kiezen om de ontlasting naar de dierenarts te brengen. Zij sturen het dan op naar het laboratorium waar zij mee samenwerken. Sommige dierenartsen doen dit onderzoek zelf, maar laat dit alleen door de arts doen indien hij of zij hier voldoende ervaring mee heeft.

Wat als de hond wormen heeft?

Het laboratorium bekijkt de ontlasting dus onder de microscoop. Indien er inderdaad parasieten en/of eieren zijn gevonden, ontvang je ook meteen een advies als het gaat om een passend ontwormingsmiddel.
Let op: Indien je hond onder behandeling is bij bijvoorbeeld een holistisch therapeut of voedingsdeskundige, bespreek dit dan wel even voordat je een middel geeft.

Ontwormen met een chemisch of natuurlijk middel?

Indien de hond wormen heeft is het wel van belang om deze te bestrijden. Er wordt soms geadviseerd om dit op een ”natuurlijke manier” te doen door middel van bijvoorbeeld specifieke kruiden. Zoals met bijna alles zijn de meningen hierover verdeeld en ondanks dat ik een groot voorstander ben van natuurlijke middelen, zou mijn advies zijn om toch te kiezen voor een passend chemisch middel. Met name omdat je de natuurlijke middelen vaak lange tijd moet geven en in specifieke doseringen die ook nog eens erg afhankelijk zijn van het individu. Dit heeft ook veel impact op de darmen en lang niet altijd in positieve zin. Daarnaast kan je jezelf afvragen of je het risico wilt lopen dat de parasiet langer de tijd krijgt om schade aan te richten in het lichaam.

Het is niet voor niets dat er fabrikanten gestopt zijn met het maken van natuurlijke ontwormingsmiddelen. Iedereen mag zelf beslissen wat ze willen, maar mijn voorkeur gaat dus uit naar een passend chemisch middel (kort en krachtig), maar natuurlijk alleen als dit echt nodig is. Daarnaast is het heel erg belangrijk om na de ontworming het lichaam te ondersteunen zodat het alle stoffen weer goed kan afvoeren en je de kans op een disbalans verkleind.

Het voorkomen van parasieten/wormen

Door te werken aan de gezondheid van binnenuit, kan je de kans op een wormbesmetting verkleinen. Denk aan bijvoorbeeld:

 • Passende voeding (die ook op celniveau bij het individu past)
 • Optimaliseren van de darmgezondheid
 • Weerstand verhogen
 • Het verlagen van chemische belasting
 • Beperken van (overmatige) stress

Je kan ook advies op maat aanvragen bij Bewust met je hond. Als je meer wilt weten over mijn aanbod en diensten, klik dan hier.

Samenvatting

 • Het is niet nodig om het lichaam te belasten met ontwormingsmiddelen als er geen parasieten (eitjes) aanwezig zijn
 • Ontlastingsonderzoek als alternatief voor het blind ontwormen
 • Daarnaast kan je werken aan de gezondheid van binnenuit om zo de kans op een wormbesmetting te verkleinen

Kortom: JA, het kan anders!
Je doet gewoon wat ontlasting op de post 😉

Voor vragen mag je altijd contact opnemen via het contactformulier of via de mail: Info@bewustmetjehond.nl

Bewust met je hond

Online praktijk voor voeding & natuurgeneeskunde voor honden

Bewust met je hond chihuahua

Blogs

Mijn blogs gaan over voeding, gezondheid, natuurgeneeskunde en persoonlijke ervaringen.

meer blogs