Color Dilution Alopecia bij honden

Color Dilution Alopecia, ook wel bekend als CDA, is een (erfelijke) huidaandoening die voorkomt bij verdunde vachtkleuren zoals o.a. blauw en lilac. We zien deze aandoening bij verschillende rassen zoals bv. de Chihuahua, (Franse) Bulldog, Poedel, Duitse dog, Whippet, Yorkshire Terriër, Teckel (Dachshund) en Berner Sennenhond.

Wat is Color Dilution Alopecia (CDA)?

Dat haren en huid kleur hebben, komt door het stofje melanine (pigment). Bij CDA gaat het mis bij de aanmaak, transport en opslag van melanine. Hierdoor ontstaan er macromelanosomen, welke ervoor zorgen dat het buitenste laagje van de haren beschadigd.

Klachten/symptomen van CDA
✦Kaalheid
✦Dunnere beharing
✦Afwijkende vachtstructuur
✦Droge en/of schilferige huid

Daarbij kunnen honden met Color Dilution Alopecia sneller last hebben van een huidinfectie. Symptomen hiervan kunnen o.a. zijn:
✦Roodheid/pukkeltjes
✦Jeuk
✦Schilfers
✦Ontstoken haarzakjes
✦Vervelende geur

Diagnose

D.m.v. een huidbiopt kan er worden vastgesteld of er sprake is van CDA. Eventueel kan er ook een haarwortelonderzoek worden gedaan, maar dit geeft onvoldoende zekerheid.

CDA wordt lang niet altijd herkend door dierenartsen, zeker wanneer het wat afwijkt van het “typische” beeld. De Chihuahua van de foto’s is hier een mooi voorbeeld van. Geen kaalheid, maar wel een dunne vacht, afwijkende haarstructuur en huidklachten. Ik heb dit hondje (net als verschillende anderen) teruggestuurd naar de dierenarts voor onderzoek, omdat ik het vermoeden had dat hier sprake was van CDA. De artsen gaven aan dat het erg onwaarschijnlijk was, maar na onderzoek bleek het inderdaad om Color Dilution Alopicia DA te gaan.

Behandeling

Helaas is CDA niet te genezen. Wel kan je het lichaam zowel van binnenuit als van buitenaf ondersteunen.
✦Voeding is uiteraard de basis, waarbij je extra let op o.a. de aanvoer van essentiële vetzuren.
✦Huid- en vachtverzorging is ook heel erg belangrijk voor deze honden. Vaak is het nodig om een hond met CDA regelmatig te wassen met passende producten om zo de huid te ondersteunen, de haren te voeden en te helpen met het verharen. (Dit laatste gaat vaak namelijk niet zoals bij een gezonde hond.)

Heeft jouw hondje Color Dilution Alopecia en wil je hem of haar graag extra ondersteunen? Neem gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier (klik hier) of mail naar info@bewustmetjehond.nl

Liefs,
Jessica

Bewust met je hond
Online praktijk voor voeding en natuurgeneeskunde
Gespecialiseerd in de kleinere rassen zoals de Chihuahua, Dwergkees en Papillon

Blogs

Mijn blogs gaan over voeding, gezondheid, natuurgeneeskunde en persoonlijke ervaringen.

meer blogs